Căștile se numără printre cele mei vechi și cele mai des folosite accesorii pentru telefoanele mobile, fiind utilizate încă de la primele modele care erau de mărimea unei cărămizi. Căștile audio au apărut chiar cu mult înainte de telefoanele mobile, însă după acel moment, a existat o preocupare continuă pentru adaptarea acestora la noile dispozitive.
Așa au apărut căștile pentru telefoane, a căror evoluție este strâns legată de trecerea de la telefoanele mobile clasice la smartphone-urile pe care le folosim azi cei mai mulți dintre noi.
Oferta actuală include mai multe modele cu diferite caracteristici, astfel că este greu de spus care sunt cele mai bune căști pentru telefon, fără a fi subiectiv. Fiecare tip de căști pentru telefon poate fi considerat cel mai bun din punct de vedere al nevoilor și preferințelor utilizatorului, iar astăzi ne-am propus să te ajutăm să-ți alegi modelul potrivit pentru tine.
Pentru a-ți putea da seama care sunt cele mai bune căști pentru telefon în raport cu preferințele tale, trebuie să știi mai întâi care sunt modelele disponibile pe piață. Acestea se clasifică după forma căștii și după tipul de conectivitate.
Conform primului criteriu, există următoarele tipuri de căști:
După cum se poate deduce ușor din denumirea lor, căștile in-ear sunt acelea care se introduc în ureche. Se obține astfel o mai bună izolare față de zgomotele din exterior, iar calitatea sunetului este una superioară.
Sunt reduse ca dimensiune, ușor de transportat, însă, dacă nu ești obișnuit cu ele, e posibil să îți provoace un oarecare disconfort la început. În cazul unora, acest disconfort persistă, astfel că din punctul lor de vedere, căștile in-ear nu pot fi considerate cele mai bune căști pentru telefon
Spre deosebire de modelul descris anterior, căștile on-ear se fixează pe pavilionul urechii, fără a pătrunde în canalul auditiv. Nu asigură o izolare fonică le fel de bună precum cele in-ear, însă sunetul bassului este mai bine definit. Și acestea sunt ușor de transportat, însă pot deveni incomode după o purtare îndelungată, mai ales dacă nu ai ales un model cu mărimea potrivită.
Un detaliu important este căptușeala căștilor. Aceasta trebuie să fie fină și moale pentru a nu provoca disconfort sau chiar răni la nivelul urechii.
Căștile over-ear sunt modelul clasic de căști, care acoperă urechea în întregime. Mulți le consideră cele mai confortabile căști pentru că nu creează presiune asupra pavilionului urechii, iar purtarea lor chiar dă o senzație plăcută. Principalul dezavantaj constă în faptul că sunt mai voluminoase și mai dificil de transportat. În schimb, calitatea sunetului este ireproșabilă, la fel și izolarea față de zgomotele din exterior.
În funcție de tipul de conectivitate, căștile pentru telefon se împart în două categorii:
Căștile din această categorie sunt conectate cu telefonul prin intermediul unui cablu care se introduce într-o mufă specială. Dacă preferi un astfel de tip de căști, trebuie să ai grijă și ce fel de husă pentru telefon folosești, pentru ca aceasta să nu acopere mufa de conectare.
Căștile cu fir îți lasă mai puțină libertate de mișcare pentru că trebuie să ai telefonul permanent asupra ta. În schimb, semnalul nu se va întrerupe niciodată; un alt avantaj constă în faptul că aceste căști nu au nevoie de baterii, fiind alimentate direct din telefon.
Dacă ai nevoie de mai multă libertate de mișcare, îți recomandăm căștile de telefon wireless, care nu au nevoie de fir pentru a se conecta cu dispozitivul. Cele mai bune căști wireless sunt considerate căștile bluetooth, însă poți opta și pentru modele cu conexiune prin infraroșu sau RF.
Pentru astfel de căști, ai nevoie de baterii pentru că nu pot fi alimentate direct din telefon. De asemenea, vei avea nevoie de un încărcător și cablu de încărcare.
Îți prezentăm în continuare criteriile de bază pe care trebuie să le iei în considerare pentru a fi încredințat că ai ales cele mai bune căști pentru telefon.
Trebuie să te simți bine când folosești căștile, așa că acesta este primul criteriu de care să ții cont. Testează mai multe modele de căști pentru a vedea care te fac să te simți cel mai confortabil.
Chiar dacă un anumit tip de căști este recomandat pentru calitatea sunetului, nu vei putea să te bucuri pe deplin de acest beneficiu dacă purtarea lor îți provoacă disconfort.
Când dai banii pe o pereche de căști, ți-ai dori ca acestea să te țină cât mai mult, mai ales dacă suma nu este chiar neglijabilă. Trebuie să ții cont în primul rând de activitățile la care urmează să le folosești pentru a alege un model care să facă față cât mai bine.
Căștile de dimensiuni mari, precum cele over-ear, sunt mai solide și mai rezistente, față de căștile in-ear, care sunt cele mai sensibile. Nu în ultimul rând, este importantă și rezistența la transpirație, praf, umiditate și alți factori externi.
Este ideal ca o pereche de căști să asigure o izolare cât mai bună față de zgomotul exterior pentru ca sunetul redat să fie perceput cât mai clar. Din acest punct de vedere, căștile in-ear asigură cea mai bună izolare fonică, însă și modelele avansate de căști over-ear ajung la performanțe similare.
Nivelul maxim al volumului ce poate fi redat de o pereche de căști este dat de sensibilitatea acustică a acestora. Nivelul volumului se măsoară în decibeli, și, cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât pragul maxim va fi mai ridicat. Cu toate acestea, nu este recomandat să folosești căștile la un nivel maxim timp îndelungat pentru că îți pot afecta auzul.
Acest detaliu influențează calitatea sunetului, iar dacă vrei să te bucuri de un sunet de înaltă fidelitate, trebuie să alegi căști cu difuzoare mari. La acest capitol, căștile over-ear sunt net superioare celor in-ear și on-ear.
Dacă ai reușit să găsești cele mai bune căști pentru telefon adaptate nevoilor tale, trebuie să știi și cum să ai grijă de ele pentru a le putea folosi un timp cât mai îndelungat.
Din cauza contactului direct cu transpirația, bacteriile și praful de la nivelul pielii, căștile pot deveni ușor o sursă de microbi. Riscul este mai ridicat în cazul căștilor in-ear care se contaminează mai ușor și pot genera infecții la nivelul canalului auditiv. Și căștile on-ear și over-ear pot provoca probleme la nivelul pavilionului urechii, așa că, pentru a preveni aceste situații, trebuie să le cureți cu regularitate.
Există soluții speciale pentru curățarea și igienizarea căștilor, însă poți folosi și spirt medicinal.
Atunci când nu le folosești, căștile trebuie ținute în cutia lor pentru a fi cât mai ferite de praf. De asemenea, nu lăsa căștile la voia întâmplării în locuri în care ar putea fi deteriorate accidental. Buzunarele hainelor, rucsacul sau geanta nu sunt cele mai potrivite locuri pentru păstrarea căștilor.
Nu în ultimul rând, evită expunerea îndelungată a căștilor la umezeală și temperaturi ridicate, chiar dacă e vorba de un model rezistent la astfel de condiții.
Acestea sunt informațiile esențiale pe care orice utilizator trebuie să le știe atunci când este în căutarea celor mai bune căști pentru telefon. Sunt importante și recomandările prietenilor, însă ține cont de faptul că preferințele și nevoile diferă de la persoană la persoană. Astfel, anumite modele pe care unii din ei le consideră perfecte s-ar putea să nu fie cea mai potrivită alegere în cazul tău.