Telefonul mobil este un produs indispensabil in ziua de astazi. Totusi, evolutia sa este una foarte lunga, care isi are bazele in telefonul fix. De-a lungul anilor, dispozitivul a evoluat si s-a dezvoltat, avand forme si design-uri diferite, precum si functii care au transformat telefonul mobil intr-un mini-computer.
Afla din acest articol evolutia telefonului de-a lungul timpului.
Inainte de inventarea telefonului electric, termenul telefon a fost utilizat pentru alte inventii; in acelasi timp, nu toate cercetarile asupra telefonului foloseau aceasta denumire. Probabil cea mai veche mentiune a cuvantului dateaza din 1796, cand Johann Sigismund Gottfried Huth propunea o alternativa telegrafului optic - operatorii din turnurile de semnal ar fi tipat unul la altul prin ceea ce azi numim megafoane.
Johann Philipp Reis a folosit termenul de telefon pentru inventia sa din 1860, care pare sa fie primul dispozitiv bazat pe convertirea sunetelor in impulsuri electrice.
Desi este un dispozitiv care a revolutionat lumea, inventatorul acestuia nu este exact cunoscut, fiind cel putin cinci oameni carora le este atribuita inventia. Onoarea, totusi, ii revine, de obicei, lui Alexander Graham Bell, care a obtinut un patent pentru telefonul electric in anul 1876.
Bell era profesor de fiziologie vocala in cadrul Universitatii din Boston si ar fi creat telefonul in timpul sau liber. Dispozitivul dispunea de un microfon si un receptor, separate insa. Evident, semnalul era foarte slab, reprezentand doar inceputul de drum pentru evolutia telefonului.
In anii ce-au urmat, Bell a continuat sa perfectioneze inventia. In octombrie 1892, a reusit ceea ce ar fi fost inimaginabil cu doar cativa ani inainte - sa realizeze o convorbire, in timp real, intre New York si Chicago, orase aflate la o distanta de aproape 1.200 km unul de celalalt.
Deoarece primii pasi in crearea telefonului erau rudimentari si mai multi cercetatori lucrau la aceasta idee in acelasi timp, este greu de stabilit cine este, cu adevarat, inventatorul telefonului.
In general, Alexander Graham Bell este cunoscut ca inventatorul telefonului. Pe 10 martie 1876 acesta a realizat prima transmiune telefonica de succes folosind un transmitator lichid, in care vocea a fost clara. Bell a rostit cuvintele "Mr. Watson, come here, I want to see you." (ro. lit. - “Domnule Watson, veniti aici, vreau sa va vad.”), iar Watson a auzit fiecare cuvant clar.
Lars Magnus Ericsson, un inventator si om de afaceri din Suedia, foloseste o antena bifilara pe masina sa. ce avea puterea de a se conecta la reteaua de telefonie mobila, chiar si in timp ce se deplasa prin tara.
De-a lungul anilor 1940 au loc o serie de experimente care duc omenirea mai aproape de ceea ce denumit azi telefon mobil. In 1956 este lansat in Suedia, oficial, primul telefon mobil complet automat, ce purta denumirea de MTA (Mobile Telephone System A). Acesta a fost creat de compania Ericsson si era primul sistem ce nu avea nevoie de control manual. Totusi, venea cu un dezavantaj notabil - avea o greutate de 40 de kilograme. Noua ani mai tarziu, telefoanele mobile Ericsson aveau sa ajunga la greutatea de 9 kilograme.
Era moderna a telefoanelor mobile incepe in 1973. Aflandu-se pe o strada din New York, Dr. Martin Cooper, seful diviziei sisteme de comunicare, poarta o conversatie cu seful directiei de cercetare de la AT&T Bell Labs, Dr. Joel S. Engel. Convorbirea a fost realizata folosind telefonul mobil Motorola DynaTAC si a reprezentat prima discutie avuta vreodata printr-un aparat de acest gen.
In 1979, Tokio devine orasul in care are loc prima lansare comerciala a telefoanelor mobile. Primul telefon mobil care se potriveste definitiei contemporane a acestuia a fost lansat in anul 1983, fiind Motorola DynaTAC 8000 X. Dr. Martin Cooper a fost, din nou, in mare parte responsabil pentru acesta. Costurile pentru cercetare s-au ridicat la 100 de milioane de dolari.
Astfel, tehnologia incepe sa prinda tot mai mult avant, mai ales dupa ce, anul urmator, Bell Labs lanseaza primul telefon celular care dispunea de posiblitatea de a face trecerea de la o arie celulara la alta. Ca rezultat, telefonul mobil incepe sa scada, treptat, in dimensiune, in timp ce aria de acoperire a semnalului, creste tot mai mult. Tot in acest deceniu, in anul 1987, sunt inregistrati un milion de americani abonati la servicii de telefonie mobila.
Tehnologia telefoanelor mobile incepe sa prinda un avant mai mare in ultimul deceniu al secolului XX, odata cu aparitia 2G, in 1991, in Finlanda. Aceasta era bazata pe o serie de sisteme, cel mai bine cunoscut fiind cel GSM (Global System for Mobile Communication). Asadar, transmisiile incep sa fie digitale.
Ca rezultat, interferentele devin tot mai rare, boxele devin mai bune, in timp ce conectarea la retea se facea tot mai usor. Telefonul mobil incepe sa scada in dimensiuni si greutate si devine mai eficient din punct de vedere energetic. Preturile au inceput sa devina mai accesibile, ceea ce a dus la inflorirea industriei telefonului mobil.
Tot in acea decada au fost introduse SMS-urile si descarcarile multimedia pe telefonul mobil, ambele in Finlanda.
Generatia a treia de telefon mobil a fost introdusa in Japonia in anul 2001. Anul urmator, aceasta este introdusa si in Coreea de Sud si Statele Unite ale Americii, iar in Europa, in tari precum Italia si Regatul Unit. In 2007, reteaua 3G avea aproximativ 200 de milioane de abonati in intreaga lume.
In 2009, specialistii au concluzionat ca, in viitor, reteaua 3G nu va mai pute face fata cresterii volumului de aplicatii cu latime de banda lunga, precum serviciile streaming. Ca urmare, au inceput studiile pentru a crea 4G, in speranta de a mari viteza fata de 3G cu pana la de 10 ori mai mult. Primele tehnologii 4G au aparut in SUA si in Scandinavia.
In prezent, se lucreaza la varianta 5G, care va permite viteze de pana la 1 gigabit pe secunda si reduce latenta la cateva milisecunde. Tehnologia a inceput sa fie implementata incepand cu anul 2019.
Cele mai bine vandute telefoane mobile din istorie sunt Nokia 1100 si Nokia 1110, lansate in 2003 si 2005, respectiv. Ambele au fost distribuite in peste 250 de milioane de unitati pe mapamond. Cele mai bine vandute telefoane cu touchscreen sunt Apple iPhone 6 si 6 Plus, ambele lansate in anul 2014, fiind comercializate in peste 222 milioane de unitati, global.
Samsung este compania cu cele mai multe telefoane pe aceasta lista, avand 37 de dispozitive clasate. Urmeaza Nokia, ce are 27 de modele, inclusiv 4 in top 10. Apple are 16 modele incluse pe lista, inclus 6 in top 10.
In 2022 au fost comercializate aproximativ 1,35 miliarde de telefoane mobile, Apple fiind clasat pe locul intai cu peste 253 de unitati vandute, adica 24,8% din total. Intre 1994 si 2018, international, au fost vandute mai mult de 19 miliarde de telefoane mobile.
Lista celor mai bine vandute telefoane mobile din istorie cuprinde mai multe nume cunoscute in domeniu. Primele 10 pozitii din clasament sunt ocupate de doar doua companii, Nokia si Apple.
Cel mai bine vandut telefon Samsung este modelul E1100, lansat in 2009, cu 150 de milioane de exemplare vandute. Cel mai bine vandut telefon Motorola este modelul RAZR V3, din 2004, cu 130 de miloane vandute international. In plus, cel mai bine vandut model Huawei este gama P20, P20 Pro si P20 Lite, din 2018, cu 32 de miloane de exemplare distribuite la nivel global.
In 2022, cele mai bine vandute telefoane au fost:
Telefonul mobil are o istorie lunga si, adesea, complicata, dar evolutia sa nu se va opri prea curand, in fiecare an, aparand noi modele care inoveaza piata si restructureaza ierarhia si prioritatile oamenilor si companiilor.