Facebook Pixel

Criterii de luat in considerare pentru alegerea unei tablete perfecte pentru tine

Criterii de luat in considerare pentru alegerea unei tablete perfecte pentru tine

Îți place să călătorești light, să ai întotdeauna tehnologia la tine și să poți face toate activitățile virtuale preferate de pe un dispozitiv high-end și ușor de transportat? Chiar dacă telefonul mobil te ajută să păstrezi legătura cu persoanele dragi, să folosești social media, să te joci sau să navighezi pe internet, o tabletă îți va oferi mult mai multe oportunități și avantaje, de la un ecran mai mare și până la specificații tehnice plus performante.

 

Așadar, află din ghidul Mobino.ro cum alegi cea mai bună tabletă pentru nevoile tale în funcție de specificațiile acesteia, criteriile de selecție, activitățile, gusturile, cerințele tale și bugetul alocat, dar și ce avantaje îți oferă o tabletă performantă în viața de zi cu zi!

 

Principalele criterii pentru alegerea unei tablete

Noile modele de tablete au specificații performante, fiecare dintre acestea oferind utilizatorilor o experiență inedită. Totuși, este important să alegi device-ul în funcție de nevoile de tale. De exemplu, dacă îți place să fotografiezi, atunci orientează-te către o tabletă cu cameră performantă și cu spațiu de stocare generos. În acest chip, iată cele mai importante 10 criterii de luat în considerare atunci când alegi tableta pentru tine!

 

Scopul utilizării tabletei

Fiecare domeniu de activitate cere de la dispozitivele digitale anumite performante și criterii pe care trebuie acestea să le îndeplinească. Cea mai bună tabletă fabricată în momentul actual s-ar putea să nu fie și cea potrivită pentru ceea ce ai tu nevoie. Așadar, înainte de a investi într-un device, fă o listă cu activitățile pe care le vei realiza pe tabletă și pentru ce vrei să o folosești pe aceasta: jocuri, filme, muncă, facultate, lectură etc. 

 

Specificațiile tehnice

Specificațiile tehnice nu trebuie neglijate indiferent de dispozitivul electronic pe care vrei să-l achiziționezi: tabletă, smartphone, smartwatch, notebook, unitate PC. Există 3 categorii principale în care sunt încadrate toate aceste device-uri, inclusiv tabletele, anume: low-end, mid-end și high-end. 

 

Încadrarea într-una dintre cele 3 clase se realizează în funcție de caracteristicile tehnice pe care tableta le oferă clienților. Un device low-end este excelent pentru cei care doresc doar să navigheze pe internet, să lectureze sau să folosească dispozitivul pentru muzică. 

 

O tabletă mid-end poate îndeplini mai multe sarcini, inclusiv utilizarea pe aceasta de jocuri și programe care nu necesită resurse puternice. Nu în ultimul rând, tabletele high-end sunt folosite pentru aplicațiile performante, care au nevoie de specificații puternice și de durată. În acest chip, iată care sunt specificațiile tehnice care trebuie analizate la o tabletă:

 • Procesorul. În principal, pentru procesor va trebui să fii atent la frecvență - cu cât are o valoare mai mare, cu atât este mai performantă tableta și la  numărul de nuclee/ cores - orientează-te către un număr cât mai mare de nuclee pentru un device mid și high-end.
 • Memoria RAM. Cu cât memoria RAM este mai mare, cu atât tableta este mai bine optimizată și funcționează excelent. În prezent, tabletele care au 8 GB sunt considerate mid-end, iar cele de 16 GB și peste sunt performante.
 • Spațiul de stocare. Unele tablete au slot pentru adăugarea spațiului suplimentar/ extern de stocare, pe când altele oferă doar memorie internă, cele mai noi modele pornind de la 64 GB, 128 GB, 256 GB etc.

 

Dimensiunea și rezoluția ecranului

Diagonala tabletei poate influența modul de transport al acesteia, dar și utilitatea sa. Dimensiunea ecranului pornește de la 7 inch - fiind ideală pentru lecturi și navigarea pe internet, însă poate fi obositoare pentru activități complexe sau gaming și până la un ecran de +12 inch. Cel din urmă este excelent pentru utilizarea îndelungată, pentru sarcini diverse, însă incomod pentru apeluri. Asemeni display-urilor de laptop, tabletele au rezoluții diferite: HD ready (1280x720px), Full HD (1920x1080px) UHD/ 4K (3840x2160px).

 

Camera foto principală și cea frontală

Majoritatea tabletelor moderne oferă utilizatorilor camere foto-video performante, atât principale, dar și frontale. Cu toate acestea, o persoană pasionată de fotografie va dori un dispozitiv cu cameră foto plus performantă. 

 

Pe de altă parte, dacă nu ești interesat de fotografie și dorești tableta pentru jocuri, atunci orientează-te către un device cu procesor high-end. O cameră foto principală performantă pentru viitoarea ta tabletă ar trebui să depășească 13 Mpx, iar cea frontală minimul de 8 Mpx.

 

Slot-ul SIM

De ce ai nevoie de o tabletă cu card SIM? SIM-ul facilitează comunicarea directă, din agenda dispozitivului, cu persoanele salvate pe cartelă. Totodată, te vei putea conecta la diferite rețele social media, mai ales pe WhatsApp, unde ai nevoie de un astfel de gadget. Dacă îți este inconfortabil să folosești tableta pentru a vorbi la telefon, cumpără o pereche de căști confortabile și cu microfon incorporat.

 

Autonomia bateriei

Toată lumea își dorește o tabletă pe care să o folosească numeroase ore fără necesitatea unei surse de alimentare și fără a transporta întotdeauna cablul pentru încărcarea tabletei în geantă. Cu toate acestea, unele dispozitive pot avea specificații tehnice performante însă baterie de scurtă durată și vice-versa. Dacă ai nevoie de un device care să reziste cel puțin 4-5 de utilizare continuă, atunci asigură-te că bateria are minimul de 5000 mAh.

 

Sistemul de operare

Preferi iOS, Android Sau Windows? Indiferent de răspunsul oferit vei găsi întocmai tableta de care ai nevoie! Fiecare dintre aceste sisteme oferă numeroase avantaje, având specificații performante și ajutându-te în viața de zi cu zi, însă depinde doar de tine pe care-l preferi!

 • Android. Găsești numeroase modele de tablete cu sistem de operare Android, de la branduri cu notorietate în lumea digitală! Tabletele Xiaomi sunt unele dintre cele mai populare tipuri de dispozitive, oferind un spectru larg de specificații, prețuri atractive, pentru toate buzunarele și modele diverse.
 • iOS. Foarte bine optimizate, tabletele iOS sunt excelente pentru editările foto-video, pentru desen graphic sau pentru alte domenii artistice și tehnice totodată. iPad-ul Apple te va ajuta să duci la bun sfârșit toate sarcinile propuse!
 • Windows. Sunt în general considerate tablete business, fiind utilizate pentru activitățile aferente jobului, însă vei putea, de asemenea, să vizualizezi un film, să navighezi pe internet sau să fii conectat la social media.

 

Brandul tabletei

Brandul tabletei este un criteriu important de selecție pentru unii clienți, preferând o marcă în defavoarea alteia, un sistem de operare anume sau chiar diferite specificații pe care un brand le aduce în plus utilizatorilor. Printre firmele de notorietate care pun la dispoziție numeroase modele de tabletă se află: Apple, Samsung, Huawei, Lenovo, Realme etc.

 

Prețul 

Brandul, specificațiile tehnice, diagonala ecranului, accesoriile și perifericele incluse în pachet pot influența considerabil prețul de achiziție pe care-l vei da în vederea cumpărării tabletei. Dacă nu este o urgență, nu ai momentan suficienți bani sau nu ai găsit pe stoc modelul favorit, atunci este indicat să nu te grăbești cu această investiție. 

 

Verifică din când în când dacă produsul a reapărut în magazinul fizic sau online, așteaptă ofertele de preț, promoțiile și chiar consultă mai multe tablete, poate vei găsi alte modele cu specificațiile dorite de tine.

 

Avantajele utilizării unei tablete 

O tabletă performantă îți oferă un spectru larg de beneficii pe care să le folosești zi de zi, în funcție de activitățile tale, de stilul de viață, preferințe și caracteristicile dispozitivului. Dacă îți dorești o tabletă, însă în continuare nu ești sigur de utilitatea acesteia și de ceea ce poate oferi, atunci iată cele mai cunoscute avantaje aduse clienților de pretutindeni!

 • Ești întotdeauna conectat cu persoanele dragi și nu numai, atât în agenda telefonică a tabletei, dar și în social media.
 • Poate fi utilizată drept eBook, pentru citirea cărților și a studiilor favorite.
 • Utilizarea rapidă și navigarea pe internet.
 • Utilizarea GPS-ului ori de câte ori conduci, harta putând fi observată foarte ușor.
 • Vizualizarea filmelor și serialelor favorite de pe un ecran de dimensiuni mai mari, spre deosebire de telefonul mobil.
 • Sesiuni de gaming inedite: tabletele sunt mult mai bine optimizate decât majoritatea telefoanelor, fiind deci potrivite pentru jocurile video.
 • Participarea la seminarii, webinare și videoconferințe cu ajutorul camerei Web.
 • Ai toate informațiile într-un singur dispozitiv ce poate fi accesat de oriunde și oricând.
 • Poate fi transportat în geanta sau chiar în buzunar, pentru device-urile cu ecran de 7 și 8 inch. O tabletă cântărește mai puțin de 1kg, fiind deci și un device ușor de purtat.
 • Excelent de oferit copiilor pentru jocuri interactive. Este indicat ca aceștia să nu folosească tableta perioade îndelungate de timp!
 • Pentru activitățile complexe sau pentru scris vei putea folosi tastatura externă.
 • De cele mai multe ori, modelele noi de tablete pun la dispoziție utilizatorilor o autonomie mai mare a bateriei, spre deosebire de laptopuri.
 • Este un device excelent de utilizat pentru sarcinile educaționale, dar și pentru cele profesionale. Studenții vor putea învăța după ritmul lor, iar persoanele business vor lucra de oriunde.
 • Servește ca o tabletă grafică, putând fi folosită pentru prezentarea notițelor, graficelor și desenelor atât în cadrul școlii, dar și la job.
 • Spre deosebire de majoritatea laptopurilor tradiționale, tableta îți oferă un avantaj excelent pentru activitățile de zi cu zi, anume: ecranul tactil. Unele modele pun la dispoziție chiar și un Stylus Pen.

 

O tabletă digitală este excelentă pentru utilizarea de zi cu zi, atât în confortul locuinței tale, dar și la facultate, la muncă sau în călătorii. Ține cont de sfaturile oferite și alege device-ul potrivit pentru ceea ce ai tu nevoie. Fii conectat în social media, află toate noile informații, joacă-te sau chiar vizualizează serialele favorite de pe tableta!