5 cele mai delicioase rețete de prăjiturele pentru Crăciun

5 cele mai delicioase rețete de prăjiturele pentru Crăciun

Odată cu sărbătorile de iarnă, atmosfera devine magică, iar bucătăria se transformă într-un centru de creație culinară. Printre dulciurile care încântă simțurile în mod deosebit se numără prăjiturelele de Crăciun, aceste delicii încărcate cu arome festive.  

În acest articol, te invităm să descoperi 5 rețete uimitoare de prăjiturele pentru Crăciun. De la clasicele fursecuri cu unt până la inovații dulci cu nucă și ciocolată, aceste rețete îți vor transforma bucătăria într-un laborator de magie culinară. Pregătește-ți ustensilele și lasă-te inspirat de aceste rețete delicioase care-ți vor încânta familia și oaspeții.

 

Top 5 cele mai delicioase prăjituri de Crăciun

În timpul sărbătorilor de iarnă, prăjiturile de Crăciun sunt nelipsite de pe mesele noastre. Nu doar că sunt delicioase, dar reprezintă și o tradiție îndrăgită de toți, amintindu-ne de copilărie și de momentele petrecute în familie. Din multitudinea de rețete de prăjituri și fursecuri de Crăciun, am ales să îți prezentăm top 5 cele mai delicioase dintre ele, pe care le poți pregăti cu ușurință acasă. Pregătește-ți accesoriile de bucătărie, pune-ți șorțul și prepară alături de cei dragi următoarele delicii!

 

1. Biscuiți cu ciocolată și fructe confiate

Biscuiții cu ciocolată și fructe confiate sunt un deliciu care aduce magia sărbătorilor în fiecare casă. Pentru prepararea acestora, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g unt;
  • 150 g zahăr alb tos;
  • 50 g zahăr brun;
  • esență de vanilie;
  • 2 ouă;
  • 100 g ciocolată;
  • 375 g făină;
  • un pliculeț de praf de copt;
  • puțină sare;
  • 150 g fructe uscate.

Metoda de preparare

Prepararea acestui desert nu este grea deloc, necesitând doar câteva ingrediente de bază pe care oricine le are în bucătărie. În prima etapă, amestecă untul la temperatura camerei cu zahărul pudră și cel brun, până obții o cremă fină. Apoi, adaugă ouăle și vanilia, amestecând bine. Poți folosi chiar și blenderele în această etapă, astfel încât totul să decurgă cât mai rapid posibil.  

Într-un alt vas, amestecă făina cu praful de copt și sarea. Ulterior, adaugă treptat ingredientele uscate în cele umede, amestecând constant cu un mixer, astfel încât la final să obții un aluat omogen. În ultimul pas, adaugă ciocolata și fructele confiate.

Acoperă aluatul cu folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute. Apoi, formează biluțe de aproximativ 20 de grame și coace-le la 180 grade Celsius pentru 10-12 minute. Timpul de coacere poate varia în funcție de cuptorul fiecăruia, motiv pentru care este recomandat să verifici biscuiții după primele 10 minute.

 

2. Fursecuri de Crăciun cu unt cu glazură de vanilie

Fursecurile de Crăciun cu unt și glazură de vanilie au un loc special în topul prăjiturilor de sărbători. Pentru acestea, vei avea nevoie de: 

  • 1 kg de făină;
  • 400 g de zahăr;
  • 400 g de unt;
  • 20 g de praf de copt;
  • 4 gălbenușuri;
  • 2 linguri de esență de vanilie;
  • 2 ouă;
  • puțină sare.

Pentru glazură:

  • 500 g zahăr pudră;
  • 5 linguri zeamă de lămâie;
  • 2 linguri de esență de vanilie;
  • 2 albușuri.

Metodă de preparare

Pentru a prepara aluatul, adaugă într-un bol încăpător untul la temperatura camerei și zahărul. Amestecă bine, până obții un amestec omogen și cremos. Adaugă cele 4 gălbenușuri și ouăle întregi, urmate de sare, esența de vanilie și făina. Încorporează făina în amestecul umed până obții un aluat ușor sfărâmicios. Lasă-l la frigider pentru 30 de minute. 

După jumătate de oră, întinde aluatul cu un sucitor pe blatul de lucru într-o foaie de aproximativ 1 cm și decupează fursecurile cu ajutorul unor forme de Crăciun. Pentru a obține fursecuri perfect coapte, adaugă-le în tavă și mai lasă-le la frigider pentru 15 minute, apoi coace-le la cuptor la o temperatură de 200 de grade Celsius, timp de aproximativ 10-12 minute. Descoperă gama de pe mobino.ro de oale și tăvi!

În paralel, poți pregăti glazura de vanilie. Amestecă toate ingredientele menționate mai sus, până când obții o consistență cremoasă și lucioasă. Ultimul pas este decorarea fursecurilor cu glazura de vanilie. 

 

3. Fursecuri de turtă dulce

Fursecurile de turtă dulce sunt nelipsite de pe mesele de Crăciun, datorită aromei lor specifice și a texturii delicioase. Pentru a realiza aceste fursecuri, ai nevoie de:

  • 450 g făină;
  • 230 g miere;
  • 150 g zahăr brun cu melasă;
  • 200 g unt;
  • o linguriță rasă de bicarbonat;
  • o lingură de condimente pentru turtă dulce;
  • un praf de sare.

Metodă de preparare

  1. Începe procesul de preparare prin preîncălzirea cuptorului și pregătirea tăvii. Într-un bol, amestecă ingredientele uscate: făina, bicarbonatul, condimentele pentru turtă dulce și sarea.
  2. Într-un alt bol, mixează untul până devine cremos, adăugă zahărul brun cu melasa și mierea, apoi continuă să mixezi până obții o compoziție omogenă.
  3. Apoi incorporează treptat ingredientele uscate în amestecul de unt, zahăr și miere. Amestecă până la formarea unui aluat omogen, pe care îl lași la frigider pentru cel puțin o oră.
  4. După ce s-a răcit aluatul, întinde-l într-o foaie de aproximativ 1 cm și decupează fursecurile cu ajutorul unor forme speciale.
  5. Mai lasă-le la frigider pentru 20 de minute, apoi coace-le la 175 de grade Celsius pentru aproximativ 10 minute.

 

4. Fursecuri Linzer Augen cu nuci și gem

Fursecurile Linzer Augen cu nuci și gem sunt o adevărată delicatesă în perioada Crăciunului, aducând cu ele farmecul și bucuria sărbătorilor de iarnă. Cu o tradiție îndelungată în bucătăria de Crăciun, aceste prăjituri sunt apreciate aluatul fraged cu unt și nuci măcinate și pentru umplutura delicioasă de gem.

Pentru a prepara aceste delicioase fursecuri, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru aluat:

  • 300 g făină albă;
  • 200 g unt moale;
  • 75 g zahăr pudră;
  • 75 g nuci măcinate fin;
  • un ou;
  • un praf bun de sare;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • coaja rasă de la o lămâie mică.

Pentru umplutură, poți alege mai multe tipuri de gem, de diverse culori, astfel încât să obții un platou cât mai vesel: gem de portocale, caise, căpșuni, afine, coacăze negre etc. 

Metodă de preparare

Pregătirea acestor fursecuri este un proces simplu și plăcut. Începe prin a amesteca untul moale, oul, zahărul pudră, vanilia, sarea și coaja rasă de la lămâie. Ulterior, adaugă făina și nucile măcinate. Formează aluatul într-o bilă, înfășoară-l în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de cel puțin o oră. După ce aluatul s-a răcit, îl poți întinde și tăia cu forme speciale pentru fursecuri. Coace fursecurile la 175 de grade Celsius pentru 10 minute, până devin aurii. După ce s-au răcit, adaugă gemul preferat și savurează-le alături de cei dragi.

 

5. Saraberne / Tobițe

Sarabernele sau Tobițele, se bucură de o popularitate imensă, în special în perioada Crăciunului. Aceste prăjituri sunt de fapt niște bezele cu nucă și alune, umplute cu o cremă delicioasă de cacao.

Ingrediente pentru bezelele cu nucă și alune:

  • 2 albușuri;
  • 120 g zahăr;
  • sare;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • o linguriță de zeamă de lămâie;
  • 75 g nucă;

Pentru cremă:

  • 2 ouă;
  • 100 g zahăr;
  • vanilie;
  • puțină sare;
  • 25 g cacao;
  • 150 g unt moale;

Pentru decor:

  • 75 g nucă pentru tăvălit;
  • 50 g ciocolată topită pentru decor.

Metodă de preparare

Prepararea bezelelor începe cu bătutul albușurilor. Este important să obții o spumă fermă și lucioasă. În timpul mixării, adaugă treptat zahărul, zahărul vanilat și sarea. După ce ai obținut o spumă fermă, adaugă nuca măcinată și amestecă ușor cu o spatulă. Pune compoziția într-un poș și formează bezelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc la o temperatură de 140 grade pentru aproximativ o jumătate de oră.  

Pentru prepararea cremei cu cacao, pune o oală cu apă la fiert, iar peste aceasta, un bol rezistent la temperaturi înalte. Va trebui să prepari crema pe baie de aburi. Pune în bol ouăle, zahărul, vanilia și sarea. Amestecă încontinuu cu un tel, apoi încorporează cacao când crema s-a încălzit bine. Ia amestecul de pe baia de aburi și adaugă untul moale. Poți pregăti crema și într-un MultiCooker, deoarece asigură o temperatură controlată pe toată perioada de gătire. Vezi mai multe aparate de gătit!

După ce bezelele s-au răcit, le umpli cu această cremă, le închizi câte două și le tăvălești prin nucile măcinate. Înainte de servire, le poți decora cu ciocolată topită. 

Aceste cinci rețete de prăjituri pentru Crăciun, fiecare cu un gust unic și plin de arome festive, se vor transforma cu siguranță în vedetele mesei de sărbătoare. Asigură-te că ai ustensilele necesare pentru prepararea acestora și spor la treabă! 



PRODUSE RECOMANDATE