Tehnologia de sunet: cum funcționează boxele și ce reprezintă diferitele specificații ale acestora

Tehnologia de sunet: cum funcționează boxele și ce reprezintă diferitele specificații ale acestora

Tehnologiile de sunet permit înregistrarea și emiterea semnalelor audio, într-un mod ce oferă control asupra anumitor parametri, astfel încât să se poată atinge un nivel de acuratețe ridicat.  Înțelegerea modului în care funcționează acestea îți permite să alegi ulterior cele mai bune soluții de hardware pentru activitățile în care ești implicat. Iată un ghid complet în care sunt incluse informații utile despre cele mai populare tehnologii audio ale momentului: 

Cum se înregistrează sunetul digital?

Sunetele din mediul înconjurător variază în permanență, iar înregistrarea acestora nu este altceva decât o aproximare la un anumit nivel al acurateții. Precizia cu care sunetele “reale” pot fi înregistrate și apoi redate se bazează pe inovațiile în domeniul tehnologiei de sunet. 

În cazul unei înregistrări pe format digital dintr-o sursă analogică (ex: înregistrarea unui concert), semnalele audio sunt eșantionate la intervale periodice. Amplitudinea sunetelor din mediul ambiental este înregistrată apoi sub formă de cifre, generându-se astfel secvențe de numere distincte, înregistrate digital. 

Cum poate fi stocat sunetul digital?

Ulterior înregistrării pe suport digital a sunetelor analogice, fisierul respectiv poate fi apoi salvat în diferite formate. Fiecare astfel de format oferă un mod propriu de redare a conținutului audio digital, prin raportare la calitatea sunetului și dimensiunea fișierului respectiv.

Dacă în trecut, claritatea sunetului digital era asociată exclusiv unor elemente hardware de dimensiuni impresionante, în prezent, lucrurile stau într-un mod cu totul diferit. De exemplu, diferite boxe portabile de ultimă generație, ale unor producători de top din acest domeniu, pot reda cu o acuratețe uimitoare sunetele digitale de calitate foarte ridicată. Astfel de modele pot fi acum comandate online de pe mobino.ro!

Tehnologii de sunet utilizate în prezent

Dacă te afli în căutarea unor echipamente pentru redare audio, este important să le alegi pe baza tehnologiilor de sunet pe care le oferă. Însă de multe ori, denumiri precum Dolby, Hi-Res Audio sau DSD pot genera un anumit nivel de confuzie. De aceea, este important să înțelegi ce reprezintă acestea:

5.1ch (canale 5.1)

Dacă îți dorești să te bucuri de un sunet surround, asemănător celui din sala de cinema, poți opta pentru un sistem cu tehnologie 5.1. Un astfel de ansamblu este format din 5 boxe + 1 subwoofer, amplasate astfel încât să îi înconjoare pe cei care se bucură de această experiență.

Subwooferul este un element de hardware cu efect de frecvență joasă (LFE). Către acest element sunt trimise toate frecvențele joase ale sunetului digital redat, astfel încât celelalte boxe din sistemul 5.1ch nu trebuie să producă sunete de bass. Îți place să vezi la televizor filmele și serialele preferate, alături de cei dragi? Mergi pe varianta unui astfel de sistem!

7.1ch

Acesta este un sistem cu o tehnologie de sunet asemănătoare celei analizate mai devreme, cu precizarea că un ansamblu de tip 7.1ch include două canale în plus, pentru zona de spate. Așadar, vorbim despre un sistem cu 7 boxe amplasate în jurul receptorilor și un subwoofer. 

Bit depth 

Așa cum spuneam și puțin mai devreme, sunetul din mediul ambiental este înregistrat pe suport digital sub formă de cifre. Bit depth (trad. adâncimea de biți a unei înregistrări digitale) indică numărul de cifre utilizate pentru stocarea unui eșantion de semnal audio analogic. Ca regulă generală, cu cât valoarea adâncimii de biți este mai mare, cu atât calitatea sunetului este mai bună, însă și dimensiunea fișierului audio respectiv este mai ridicată.

Codec

Acest echipament hardware preia semnalele analogice și le codifică în format digital, pentru a putea fi ulterior stocate pe suport electronic. Atunci când sunetul este redat, fișierul digital respectiv este decodificat. Metoda prin care se codifică semnalul analog poate să difere de la un model de codec la altul. 

Compression

Fișierele digitale pot avea dimensiuni impresionante, ceea ce poate limita utilizarea unei anumite soluții hardware pentru redarea formatului audio. De aceea, există tehnologii pentru compresia (eng. compression) acestora, ce elimină anumite informații ale sunetului. Acest proces afectează, însă, calitatea sunetelor redate prin casti si boxe.  

Dolby Digital 

Această tehnologie de sunet este una de tip lossy (cu pierderi de informație), ca urmare a compresiei aplicate fișierelor audio. Este un format de bază pentru formatele Blue-Ray, utilizându-se foarte mult în urmă cu aproximativ 10-20 de ani, în prelucrarea DVD-urilor. Însă atunci când sunetul în format Dolby Digital este redat în săli de cinema, pierderile de informație sunt aproape imperceptibile. 

Dolby True HD 

Aceasta este o tehnologie audio utilizată pentru compresia fișierelor audio, de tip lossless (fără pierderi de informație). Se utilizează ca format de sunet opțional pentru Blu-Ray Disc.

DSD

Tehnologia de sunet DSD (Direct Stream Digital) asigură înregistrarea digitală cu o rată de eșantionare a sunetelor analog foarte ridicată. Prin utilizarea metodei de înregistrare DSD, sunetul digital obținut se poate apropia cel mai mult de sunetul analogic prelucrat în proces. Anumite modele Hi-Res au capacitatea de a reda sunetul digital în format DSD.

Hi-Res Audio 

Tehnologia Hi-Res pentru sunete de înaltă rezoluție asigură o calitate foarte bună. Această tehnologie se bazează pe faptul că înregistrările digitale au o rată de eșantionare de 96 kHz/24 de biți, sau chiar mai mult. Tehnologia de sunet Hi-Res este acum disponibilă pe o gamă variată de terminale pentru redarea sunetului: casti on & over the ear, boxe portabile, sisteme Home Cinema etc  

DTS Digital Surround

Acest tip de format audio este unul de tip lossy (cu pierderi), fiind utilizat pentru scrierea DVD-urilor, dar şi ca tehnologie de bază pentru conținutul de tip Blu-Ray. Spre deosebire de tehnologia de sunet Dolby Digital, acest format asigură o calitate mai ridicată a sunetului emis, însă este utilizat mai puțin, deoarece lucrează cu fișiere de dimensiuni mult mai mari.

DTS Master Audio

DTS Master Audio este o altă tehnologie pentru compresie audio de tip lossless (fără pierderi). La fel ca formatul Dolby True HD, se utilizează frecvent ca format de sunet opţional pentru Blu-Ray Disc.

LFE

Canalul LFE (eng. Low-Frequency Effects LFE este în general utilizat pentru emiterea de sunete joase, cu valori cuprinse între 3-120 Hz (ex: efectele sonore joase din filme). În cazul unui sistem Home Cinema 5.1ch sau 7.1ch, canalul LFE este direcționat către subwoofer.

Cum se aleg tehnologiile boxelor portabile?

Boxele portabile reprezintă ultima generație de soluții pentru redarea sunetelor digitale, oferind experiențe în spații variate, nu doar în cele ale casei. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile pe care le oferă acestea, asigură-te că dispun de cel puțin una dintre următoarele tehnologii:

Bluetooth

Tehnologia Bluetooth a evoluat foarte mult în ultimul deceniu, de aceea, boxele portabile de top oferă în prezent o distanță de funcționare de 10-30 m. Mai mult decât atât, cipurile Bluetooth sunt integrate acum în mai toate device-urile mobile, permițând astăzi un nivel ridicat al conectivității, indiferent de tehnologiile utilizate. Vezi boxa inteligenta Google cu Bluotooth de pe Mobino.ro! 

Mult mai important decât atât, sunetul redat astăzi de boxele portabile, conectate prin această tehnologie la telefon, este de o claritate foarte ridicată, datorită codecului aptX. Reține, însă, că acest tip de codec nu este compatibil și cu device-urile mobile sau portabile ale producătorului american Apple. 

Wi-Fi

Tehnologia Wi-Fi, disponibilă acum pe anumite modele de boxă portabilă, permite accesarea sunetului din mai multe surse, cum ar fi dispozitivele de stocare NAS sau serverele media. De asemenea, această tehnologie asigură generarea conținutului audio la o calitate mult mai ridicată, spre deosebire de Bluetooth. 

De asemenea, este apreciată de cei pentru cei care caută o boxă portabilă ce are capacitatea de a reda fișiere audio de înaltă calitate. Mai mult decât atât, cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi, te bucuri de o experiență neîntreruptă de notificări venite de pe telefonul mobil. Dar spre deosebire de Bluetooth, tehnologia Wi-Fi este mai dificil de configurat. 

Multiroom

Tehnologia multiroom permite conectarea unui număr mare de boxe la același terminal, astfel încât sunetul redat să fie de cea mai bună calitate. Spre deosebire de alte soluții prezentate în acest ultim capitol, tehnologia multiroom pentru boxe portabile este disponibilă în prezent pe modele de top, însoțite de unele dintre cele mai mari prețuri de pe piață. 

Sistemele multiroom se conectează prin Wi-Fi, cu ajutorul unei aplicații mobile integrate, care generează un circuit din care fac parte smartphone-ul, computerul și tehnologiile pentru redarea conținutului audio. Astfel, te poți bucura de întreaga ta colecție de muzică, dar și de conținutul audio disponibil pe diferite platforme de streaming, precum Spotify, Pandora, Apple Music etc

Acestea sunt cele mai importante informații despre tehnologiile de sunet, disponibile fie pe boxe clasice sau căști audio de ultimă generație, fie pe cele mai noi modele de boxă portabilă. Citește cu atenție informațiile din paginile de produs pe care le accesezi pe site-ul nostru, pentru a afla cu ce tehnologii de sunet funcționează. Alegând soluțiile din oferta Mobino pe baza unei informări corecte, te bucuri de experiențe audio de cea mai bună calitate!



PRODUSE RECOMANDATE